Studio East by Carmody Groarke

Photographs are by Luke Hayes www.lukehayes.com

Over the summer a temporary restaurant by London firm Carmody Groarke opened on the roof of a construction site overlooking the 2012 Olympic Park. Located on top of the 35 metre-high Westfield Stratford City development, the pavilion was called Studio East and housed Studio East Dining by famous restaurateurs, Bistrotheque.

The project was a fast build with a life span of just 3 weeks, the primary structure, weighing 70 tons, was constructed from hired materials borrowed from the existing construction site, including: 2000 scaffolding boards, 3500 scaffolding poles, and reclaimed timber, used to create the walls and floors of the 800 square metre dining space.

The next three photographs are from http://popupculture.co.uk/

The scaffolding from the construction site created the backbone for the project: the several halls orientated around key views across London and combined to form an open pavilion. The salvaged timber lined the inner walls and boards from the construction site served as dining tables. Industrial lighting (caged for safety) where also borrowed from the site. In fact, the only component that was not returned after the three weeks was the recyclable cladding material which encased the roof. Made from industrial grade heat retractable polyethylene it meant that it could be 100% recycled afterwards.


This project combines innovation with sustainablity. The architects are clearly interested in the longevity of construction methods and materials – the strategy represents not just environmental points of view, but also larger architectural approaches to problem solving.


Here’s some further information about the project from Carmody Groarke:

This temporary pavilion hosted Studio East Dining by restaurateurs Bistrotheque during summer 2010. It was built on top of a 35m high multi storey car park within the live construction site of Westfield Stratford City development, and provided elevated views across London’s 2012 Olympic site.

Its translucent form contained a large dining room, made up from a cluster of interlocking timber-lined spaces, which related to key rooftop views and allowed up to 140 guests to be connected in a communal dining experience.

The project was designed and built within ten weeks from initial briefing to opening night. With a fast build with a life span of only three weeks, the 800m2 lightweight structure was constructed with hired materials borrowed from the existing construction site including: scaffolding boards; scaffolding poles and an industrial grade heat retractable polyethylene roof membrane. All building materials were selected for their ability to be 100% recycled following closure of the restaurant.

For more information please visit:

Carmody Groarke – www.carmodygroarke.com

Studio East – www.westfieldstudioeast.co.uk

Bistrotheque – www.bistrotheque.com

Karen

Advertisements