Hub Madrid by ch+qs Architects

A lovingly designed eco-savvy restoration project for a community based social enterprise. What’s not to like?

We love this conversion of an old garage into a dynamic eco work space by Spanish architects ch+qs. It’s the new Madrid base for The Hub social enterprise which began in London and is now in 26 cities worldwide. An international network of people all working in some way for social or environmental good. The shared ambition of Hub members is nothing less than to change the world.

The crux of the redesign was preserving as much as possible to create an eco-friendly space. All original walls of the garage where preserved as well as the 7-m-high glass roof in order to let the patina of years show through. A heating and cooling system was installed underneath the wooden floors to keep the space warm in the winter and cool in the summer. Daylight coming through the skylight provides most of the daytime lighting in the large work area. Furniture was donated by Hub members or found second hand which gives an eclectic yet personal feel to the work space. Old wooden fruit crates where also used for shelving, stools and tables.

The large double height space serves as the main collaboration and work area, while side rooms lined with recycled wool felt serve as private meeting, media and work rooms. The Hub is also a meeting place for cultural and social activities for the neighbourhood, making it a truly multi-functional space.

For further information please visit

The Hub

Hub Madrid

ch+qs

Advertisements